Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tápláld és tedd fényesebbé hajad?

2013.11.11

Táplálás

A hajunknak ugyanúgy szüksége van tápanyagokra, mint a szervezetünknek vagy a bőrünknek. Bombasztikusan ápol (bár egy kicsit gusztustatumblr_m5tzfopmiv1rx2da7o7_500.jpglan), ha összepürésített banánt és mézet keverünk össze, és hagyjuk állni a hajunkon egy fél órát. Ez természetesen nem dédanyáinktól származó tanács, akik nem biztos, hogy olyan sok banánt ettek, hanem én kísérleteztem ki egyszer, amikor vágyakozva nézegettem a Body Shop banános hajbalzsamát, és nem volt pénzem megvenni. De bevált. A banános trutyit lehetőleg olyankor kenjük a hajunkra, amikor életünk párja nem tartózkodik otthon, mert tényleg elég rosszul fest.

Fényesítés

A fénytelen haj ápolása nagyon egyszerű. Keverjünk össze mézet egy kis sörrel, majd vigyük fel a hajra, és hagyjuk állni rajta jó fél órát. A sör B-vitamin, folsav és biotin tartalma, valamint antioxidáns hatása nagyszerűen ápol. Ha a méz esetleg már besűrűsödött, vízfürdőben hígítsuk fel. Természetesen nem célunk senkit sem megkopasztani, ezért értelemszerűen ne a tűzforró mézet kenjük fel a hajunkra. (Ilyenkor egyébként érdemes egy kiszuperált törölközőbe csavarni a fejünket, hogy ne terítsük be egyenletesen az egész lakást a pakolással.) Ezután alaposan öblítsük ki a hajunkat.

A pakolásokat száraz és nedves hajra is felvihetjük. Minden alkalommal alaposan öblítsük ki, de ehhez ne használjunk túl sok sampont és balzsamot, sőt inkább hígítsuk is fel azokat. Az olajak csak kis mennyiségben segítik a hajápolást, ha sokat használunk, zsíros, nehéz lesz a haj. A pakolásokat érdemes úgy kikeverni, hogy állaguk a hajbalzsaméra emlékeztessen, így a folyékony hozzávalók kisebb arányban kerüljenek bele a keverékbe, mint a sűrűbbek. Például a tojássárgáját először keverjük ki az olajjal, és csak utána adjuk hozzá a citromot és az alkoholt. A teljesen folyékony ápolókat – mint például a csalánfőzet – pedig jól masszírozzuk be a hajba és a fejbőrbe, hogy felszívódhasson.